HockeyNews
PLUS

Växjö tror på nya framgångar med Jönsson: "Han är ingen dumskalle"

(24092) Sam Hallam Jörgen Jönsson
Christian Örnberg/Bildbyrån

Publicerad: 28 juni 2022

FacebookXWhatsApp
Växjö tappar huvudcoachen Sam Hallam efter drygt nio år och tre SM-guld. Nu får Jörgen Jönsson chansen och sportchefen Henrik Evertsson tror på nya framgångar.
– Han har levt ett helt liv i den absoluta topphockeyn både på nationell och internationell nivå och han har varit framgångsrik och han är ingen dumskalle, säger Evertsson till HockeyNews.se.

En av de stora omställningarna på coachsidan i SHL inför kommande säsong kan bli det man ska genomgå i Växjö Lakers.

Från det att Sam Hallam tog över som huvudtränare i klubben i mitten av oktober 2012 har smålänningarna etablerat sig i SHL. Mellan 2015 och 2021 vann Växjö Lakers tre SM-guld och laget vann serien lika många gångar.

Nu är frågan vad Växjö tappar då Hallam blir förbundskapten för Tre Kronor och Jörgen Jönsson kliver in i sin första roll som huvudcoach.

– Det får väl framtiden utvisa, men tanken är väl inte att det ska förändra så jättejättemycket. Sam har varit en del i en filosofi som är Växjö Lakers. Den är ju inte Sam Hallams. Eller ja, den kanske är Sam Hallams också numera, det vet jag inte, men han har givetvis varit en stor del i att arbeta fram den under ganska många år tillsammans med oss andra, säger Växjös sportchef och guldmakare Henrik Evertsson.

– Men det är inte så att vi nu sitter och är lite så: ”Hur var det vi brukade spela? Vad var det Sam brukade säga?”. Det är inte riktigt bilden…

Växjö har varit framgångsrikt med en rad spelskickliga spelare som Robert Rosén, Joel Persson och Elias Pettersson. Det är fortfarande egenskaper som Lakers betonar i sitt sätt att spela.

LÄS MERViktor Fasth är tillbaka i Växjö: "Någon man lyssnar på när han pratar"

– Vi ska så klart behålla vår identitet. Sedan ger väl alla såna här, jag har inte gjort det så ofta så jag vet inte, byten på ledande positioner ger en lite enklare möjlighet till utveckling, så klart. Vi får väl se om vi kan och ska ta utveckla nånting i den där spelidén som inte kommer att vara Jörgen Jönssons utan den kommer fortfarande vara Växjö Lakers.

Jörgen Jönsson har varit assisterande tränare i SHL i Färjestad, Växjö och Örebro och kommer närmast från ett sådant uppdrag i schweiziska Davos. Nu får han chansen i Växjö som en gång Sam Hallam fick då Janne Karlsson sparkades.

– Jörgen har en, vad ska man säga, en effektivitet i sig. Han har levt ett helt liv i den absoluta topphockeyn både på nationell och internationell nivå och han har varit framgångsrik och han är ingen dumskalle. Han har fått med sig mycket därifrån och han har inte gjort den resan helt omedveten utan han står för mycket saker. Det gjorde han redan för ett par år sedan när han var hos oss, säger Henrik Evertsson.

Jörgen Jönsson var under två säsonger 2016–2018 assisterande coach till Sam Hallam i Växjö. Båda åren blev Lakers seriesegrare och 2018 vann klubben sitt andra SM-guld.

– Jörgen är också en del av hur vi spelar för han var med och påverkade under de två åren. Jörgens filosofi går ihop med, både Jörgen och jag är 70-talister och det är Sam också, även om han är 79:a, vi är präglade av den hockey som vi växte upp med mer än kanske den hockey som har promotats ganska hårt de sista 10-15 åren. Det hade varit lite konstigare att få in en tränare som hade varit influerad av maximal höghastighetshockey, där vi är lite mer spelsinneorienterade. Vi har våra gamla husgudar med Bengt-Åke Gustafsson och gänget hur de lirade, säger Evertsson.

Han tillägger:

– Vi försöker ha spelare som tänker hockey, och inte bara åker hockey.

Växjö går aningen emot strömmen med sitt mer puckägande och spelskickliga sätt än att låta motståndaren ha puck och därifrån sätta press och jaga.

– Det har egentligen aldrig varit vår ambition att vi ska bryta mot någon ström utan det är mest att vi gillar det sättet att spela. Smart hockey slår alltid intensiv hockey, tycker jag.

Att Växjö ”bara” blev femma den senaste säsongen och sedan slogs ut av Frölunda med 4–0 i matcher i SM-kvartsfinalen har sina förklaringar. Och Evertsson är inte odelat missnöjd med säsongen.

– Jag tycker att det är tveeggat. Å ena sidan kan jag tycka att det är en av våra bättre prestationer vi har levererat med tanke på de förutsättningar som hockeygudarna gav oss. Jag har aldrig nånsin varit i närheten av att ha en sån skadebelastning som vi hade förra året. Det var stundtals skrattretande. Man satt princip bara och skrattade åt det. Vad fan ska vi göra?

Evertsson säger också:

– På ett annat plan så är det klart att det spelar ingen roll hur det har gått till så är du inte nöjd. Femteplatsen i serien, den tar jag alla dar i veckan som serien spelades. Jag kan inte säga nånting om det utan jag tycker att det är starkt av oss och aldrig vara i närheten av de nedre regionerna, trots allt som hände.

4–0 i matcher ger inte heller hela bilden av uttåget.

– På ett intellektuellt plan så förstår jag också att 4–0 mot Frölunda när vi har tre-fyra ordinarie backar hela tiden. Mot ett väldigt tungt Frölunda med hemmaplansfördel. Men det är ändå bittert. Vi tar det till tre overtime. Det är egentligen inte det svåra att vinna en overtime i det läget utan det är att ta sig dit och det klarade vi ju. Sedan hade vi inte haft de där backarna tillbaka till en semi i alla fall. Åter igen, intellektuellt vet jag att det hade blivit oerhört svårt att ta de så mycket längre.

LÄS MERVäxjö har siktat in sig på spelartyper: "Vill ha någon forward extra"

Evertsson delar ut några ryggdunkar till de backar som fick jobba betydligt mer än vad som var tänkt.

– Backsidan är det viktigaste du har i ett lag. Amil Krupic som startade säsongen i Kristianstad och som vi plockade upp för att sejfa och ha lite extra bredd på backsidan, han ligger och taktar nästan 20 minuter i en kvartsfinal match ut och match in. Det är ju inte rättvist mot nån. Ludvig Claesson likadant och då var han ändå skadad halva tiden och kommer tillbaka och snittar 23-24 minuter de matcher han spelar. Intellektuellt måste vi ändå vara jävligt nöjda. Men vinnarskallen i en är aldrig nöjd med att åka ut i fyra raka. Det är surt hur det än har gått till.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!